Soluţii de amenajare modernă pentru un apartament cu două camere
Idei pentru o amenajare reuşită:
pereţii şi tavanele pot fi acoperite cu gips carton
încăperile foarte joase pot fi „înălţate” prin scafe din gips-carton
pereţii trebuie vopsiţi în culori cât mai deschise, în contrast cu mobila închisă
pernuţele decorative de pe canapeaua din living trebuie asortate cu covorul
Un apartament cu două camere şi o suprafaţă totală de 70 metri pătraţi poate fi amenajat în diverse stiluri astfel încât acesta să pară spaţios, modern şi să ofere tot confortul celor care locuiesc în el. Specialiştii spun că sunt mai multe lucruri care trebuie luate în calcul atunci când se ia decizia amenajării unui astfel de apartament: numărul de persoane care locuiesc în casa respectivă şi nevoile fiecăruia, stilul proprietarilor etc. Oricare ar fi stilul ales, există mai multe soluţii pentru a folosi fiecare colţişor din casă, iar deciziile inspirate pot determina un decor armonios. Cum spaţiul nu este foarte generos în cazul unui apartament cu două camere, sfatul specialistului este ca acesta să fie amenajat în stilul modern. Arhitectul Eleonora Dioşan a făcut un proiect de amenajare pentru un astfel de apartament şi vine cu câteva sfaturi importante. Dincolo de amenajarea fiecărei încăperi în parte, prima regulă este ca pereţii să fie vopsiţi în alb deoarece amplifică senzaţia de spaţiu şi nu încarcă inutil ambientul. O combinaţie cât se poate de plăcută este pereţi albi şi mobilier în culori cât mai vii - roşu, mov, culori naturale, combinaţie care, pe lângă faptul că este în ton cu tendinţele actuale, creează şi un contrast care pune întreaga locuinţă în valoare. Crearea unei atmosfere calde, primitoare - foarte necesară în astfel de spaţii se realizează prin alegerea unor tonuri naturale pentru parchet, draperii, perdele şi obiecte decorative. În toată casa sunt doar trei uşi: cea de la intrare, uşa de la baie şi cea a dormitorului.
Holul
Fiecare încăpere în parte trebuie să aibă, însă, propria personalitate, iar ideea de spaţiu trebuie creată încă de la intrare, spune Eleonora Dioşan. Acest lucru poate fi realizat începând chiar cu uşa de la intrare, care trebuie să fie cu deschidere spre stânga. Acesta deoarece după uşă poate fi amenajat un dulap împărţit în cuier şi spaţiu de depozitat încălţămintea. Pe jos este montată gresie, lucioasă, în culori îndrăzneţe, iar pe peretele din faţa uşii poate fi montată o oglindă.
Livingul
Pentru amenajarea livingului s-a optat pentru un mobilier minimalist. Pe peretele opus intrării şi bucătăriei, va fi amplasată o comodă pentru televizor si o poliţă în culori naturale pentru cărţi, nuanţele fiind cât mai deschise. Pe peretele dinspre geam, arhitectul recomandă amplasarea unui tablou pe toată înălţimea peretelui, în culori pastelate, care să cuprindă nuanţele întâlnite în living. O alternativă la tablou poate fi un tapet în culori vii. În mijlocul camerei este prevăzută o canapea de trei persoane, două fotolii şi o măsuţă din lemn dispusă în centrul acestora. Canapeaua şi fotoliile vor fi galbene, în timp ce covorul de sub acestea va avea o culoare aprinsă, care să creeze un contrast, în cazul de faţă roşul fiind cel mai indicat.
Dormitorul
Camera are un ambient confortabil, este un spaţiu destinat odihnei şi relaxării. Acesta este motivul pentru care, pe peretele stâng este dispus un pat dublu, de mijloc, cu două noptiere. Peretele opus este acoperit în totalitate cu mobilier. Pentru că este un spaţiu de noapte, televizorul nu va fi amplasat aici. Geamul foarte mare permite pătrunderea luminii în încăpere pe toată durata zilei, iar lângă el se poate crea o zonă de relaxare cu ajutorul unor pouf-uri moi şi colorate. Un covor moale la atingere nu trebuie să lipsească din dormitor, la fel ca şi perdele cu draperii în culori cât mai deschise. De precizat că atât în living, cât şi în dormitor pe jos avem parchet, iar pentru dormitor se poate opta pentru o culoare crem a pereţilor.
Bucătăria
În cazul de faţă bucătăria este în stil “american”. Pentru că zidurile au fost dărâmate, avem două căi de acces la living şi una la hol. Un spaţiu generos este alocat blatului, care este montat pe partea stângă, pe toată lugimea peretelui. Deasupra acestuia există două corpuri suspendate pentru depozitare. Zona de servit masa este legată de blat, fiind amplasată la capătul acestuia, în fostul balcon ce a devenit parte din bucătărie după eliminarea zidului. “Calculele” arată că la masă încap patru scaune. Pentru “a da viaţă” bucătăriei, trei scaune sunt albe şi unul roşu. Balconul deschis lasă lumina să pătrundă din plin în bucătărie, dar şi în living. A fost păstrat doar un metru din zidul balconului, amplasat în dreptul mesei, pentru a asigura intimitatea acestui spaţiu. În locul rămas liber, între bucătărie şi living, a fost amenajat un minibar cu două scaune înalte unde se va servi micul dejun. Plăcile de faianţă şi gresie sunt foarte mari, de 60X60, şi sunt lucioase, iar în ceea ce priveşte culorile, acestea pot fi roşu sau alte culori la fel de vii.
Baia
Cum este de presupus că baia nu este foarte mare, decizia arhitectului a fost ca aceasta să fie amenajată cât mai simplu. Primul element este o cadă generoasă care va fi dispusă pe peretele din faţa uşii, iar în stânga încăperii pentru că spaţiul permite, chiuveta va avea picior lung. Pentru spaţiile şi mai mici este recomandată chiuveta fără picior şi vas de toaletă înglobat în perete. Plăcile de faianţă şi gresie sunt de mari dimensiuni, însă mai mici decât cele din bucătărie. Spre deosebire de bucătările, în baie s-a optat pentru gresie de exterior neporoasă, care prin poziţionare facilitează scurgerea apei. Faianţa va avea 20x20, iar gresia 31x31, în variantă mată. Cât priveşte culorile, albul şi galbenul pai luminează încăperea şi dau impresia de spaţiu mai mare. Accesoriile, prosoapele şi obiectele decorative au aceeaşi culoare, iar un ghiveci cu flori în baie înseamnă întotdeauna un element de originalitate. Caloriferul este cel de tipul uscător - suport pentru prosop. Acesta este foarte modern, dar în acelaşi timp practic. Spaţiul redus al băii pare mai mare în urma amplasării unei oglinzi înalte de aproximativ un metru, deasupra lavoarului, pe toată lungimea peretelui.
steliana.bancu@gandul.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu